Premarital mediation

Een goed gesprek over geld tijdens de relatie

Premarital mediation

Praten over geld is bij veel stellen een taboe. Het is immers niet romantisch. Toch is het ontbreken van dit gesprek vaak een oorzaak van een scheiding. In de loop der jaren ontwikkelt zich een rollenpatroon waarbij het zorgen voor inkomen en de zorgtaken thuis worden verdeeld. Bij een scheiding blijkt vaak dat minstens één van beiden helemaal niet meer zo gelukkig is met deze rolverdeling. Bovendien blijkt bij een scheiding dat de afspraken op papier (samenlevingscontact, huwelijkse voorwaarden of het ontbreken hiervan) nogal eens heel anders uitpakken dan men aanvankelijk dacht. Niet zelden hoor ik in mijn scheidingspraktijk “als ik dit had geweten had ik het heel anders gedaan”.

Bij premarital mediation bespreekt u deze belangrijke zaken bij aanvang of tijdens uw relatie: hoe willen jullie de relatie qua geld en taken vorm gaan geven? En wat als dit in de loop der jaren verandert? Hoe gaan jullie dit regelen met inkomen, vermogens- en pensioenopbouw? En is er wellicht eigen geld dat wordt geïnvesteerd in gezamenlijk vermogen? Als scheidingsmediator en financieel planner weer ik als geen ander waar de mogelijke pijnpunten zitten. En niet alleen bij scheiden, ook bij overlijden van één van jullie beiden is het fijn als de onderlinge financiële situatie goed geregeld is.

Meestal zijn twee a drie gesprekken voldoende om jullie wensen en doelen vast te stellen. Als mediator leg ik dit in jullie eigen woorden vast in een “considerans”, wat als basis dient voor de uiteindelijke huwelijkse voorwaarden of het samenlevingscontract, welke bij de notaris wordt vastgelegd. Sommige afspraken kunnen “onderling” worden vastgelegd, ofwel hier is geen notaris voor nodig.